Nieuwsbrief december

Door Fimke Hijlkema op 27 december 2022

Nieuwsbrief december 2022

Jubilarissen 65 jaar (!!!) lid 50 jaar lid en 25 jaar lid
Op donderdag 8 december werd een klein feestje gebouwd. Normaal gesproken wordt dat elk jaar gedaan op of rond 1 mei. Door Corona lukte het de laatste jaren niet om dit feestje te vieren. Maar gelukkig kon het nu wel. Drie mensen waren 25 jaar lid van onze partij, zes mensen 50 jaar lid en de heer Hoekstra uit Appelscha was zelfs 65 jaar lid. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn, maar het bestuur zal ervoor zorgen dat de afwezigen alsnog hun speldje krijgen overhandigd.

Henk Oostland en Thijs-Jan van der Veen waren wel aanwezig om hun speldje en het boeket ter ere van hun 25 jaar lidmaatschap in ontvangst te nemen. Pieter Bouma ontvangt het speldje nog thuis.

Maar liefst 50 jaar lid waren Jaap Hankel,
Hieke Scheltens, Jur van Vegten, Ernst van Genne, mevrouw Kolthof-Stokker en de heer Otter. Jur van Vegten en Ernst van Genne waren beiden aanwezig en mochten hun gouden speldje en een bijbehorend boeket in ontvangst nemen.

Baas boven baas was Doitsen Hoekstra uit Appelscha, 65 jaar (eigenlijk nu al 68 jaar!) lid van de Partij. Hij ontving de Dreespenning voor zijn trouwe lidmaatschap. De heer Hoekstra (en echtgenote) vertelden dat hij lid was geworden toen hij als onderwijzer op Ameland werkte. Mevrouw Hoekstra moest stoppen met haar werk toen ze trouwde, maar ze begon gewoon zelf een kleuterschool. Hoekstra was altijd een trouwe bezoeker van de ledenvergaderingen en andere bijeenkomsten maar de gezondheid laat dat niet altijd meer toe.

Voorzitter Marian Jager ging terug naar de tijd waarin de jubilarissen lid werden. Drees en Den Uyl kwamen in haar toespraak voorbij en ook Domela Nieuwenhuis.

Terugblik bijeenkomst over de Lelylijn en wonen
Op 4 november was er een openbare, door de PvdA georganiseerde bijeenkomst met Habtamu de Hoop (Tweede Kamerlid) en Rob Hoogeveen en Wouter Bloemberg van woningcorporatie Actium over de Lelylijn en wonen. Een bijzonder interessante bijeenkomst waarin duidelijk werd gemaakt dat de Lelylijn een middel is om verdere verschraling van de voorzieningen op het platteland te voorkomen en gekwalificeerde mensen in het noorden vast te houden. Belangrijk daarbij is dat woningbouw die daarbij hoort naar aard en schaal passend moet zijn bij het karakter van het landschap. En dat verduurzaming van bestaande woningen topprioriteit moet hebben de komende jaren. Na een geanimeerde en informatieve avond was duidelijk dat er op alle fronten werk aan de winkel is om mensen met een smalle beurs in onze gemeente met concrete maatregelen deze tijd door te helpen.

Terugblik ledenvergadering
Op 28 november jl. vond er weer een algemene ledenvergadering plaats. Edou Hamstra, lijsttrekker voor de verkiezingen van Provinciale Staten was helaas ziek en kon niet aanwezig zijn. Naast de vaststelling van het werkplan 2023 en de begroting 2023 was er uitgebreid tijd om stil te staan bij de nieuwe fractie die sinds maart jl. aan het werk is. Jan Vledder vertelde namens de fractie over alle onderwerpen die aandacht hebben gehad.

Wethouder Jelke Nijboer vertelde enthousiast hoe hij bezig is met zijn portefeuille en in het bijzonder met de onderwerpen woningbouw en participatie.

Koninklijke onderscheiding Jelke Nijboer
Wethouder Jelke Nijboer was totaal verrast toen hij aan het eind van de raadsvergadering van 27 september een Koninklijke onderscheiding kreeg opgesteld voor 16 jaren raadslidmaatschap. De burgemeester schetste een mooi beeld van Jelke, een welverdiend lintje.

Informatie van de Fractie
Beste leden van de PvdA. Hier is een kort bericht van de fractie van de PvdA. Na de verkiezingen bleek dat wij onze 3 zetels hadden behouden en konden wij in overleg met mogelijke coalitiepartijen om te kijken of we weer in de coalitie mee konden doen.
Zoals jullie inmiddels al wel weten is dat, na goed verlopen onderhandelingen, prima gelukt.
PvdA doet mee aan een coalitie samen met Ooststellingwerf Belang, GroenLinks, VVD, en CDA.
Samen met die partijen (en met steun van D66) is een samenwerkings-agenda geschreven over de zaken die wij willen gaan doen in de komende 4 jaren. Ook is er een Collegeakkoord gemaakt. Dat geeft het nieuwe college meerdere richtlijnen voor de komende periode. Jelke Nijboer is wethouder geworden. Alles overziend was dit een heel goede start voor onze partij!

Maar daarna begon het echte fractie-werk pas. Doordat Jelke wethouder werd, kwam zijn positie in de fractie vrij. Zijn ervaring is dus weg. Gelukkig is Bart Polpe fractievoorzitter geworden. Bart is nu de meest ervaren persoon in onze fractie. Sjonny de Jong en Jan Vledder zijn nu raadsleden maar die hebben beide weinig ervaring.
Het eerste wat wij hebben gedaan is de fractie uitbreiden met twee raadscommissieleden. Dat zijn Inti Meijerhof en Olphert Smit geworden. De fractie is nu compleet, maar wij zouden het erg mooi vinden om gesteund te worden door vrijwilligers. Wij zijn specifiek op zoek naar specialisten op het gebied van circulaire-economie, milieubeleid en biodiversiteit (en zaken die daarmee samenhangen).
Binnenkort zal Eva Vrolijk ons op projectbasis ondersteunen bij alles wat te maken heeft met het sociale domein. Dat is heel mooi! Wij vinden het ook mooi dat Helmig Wiegersma als fractieondersteuner zijn werk blijft doen.

De begroting voor 2023 was voor ons een uitdaging. Hoe zouden we hier mee omgaan?
Ik wil erop wijzen dat alle fracties in de raad besloten hebben “duaal” met elkaar om te gaan (Wet dualisering gemeentebestuur – Wikipedia). Dat betekent dat iedere fractie vrij is om over zaken een eigen mening te hebben en dat je je niet geremd hoeft te voelen door coalitie-invloeden. Ook overlegt het college in principe niet met de fracties (behalve via de officiële stukken en vergaderingen).

Als gevolg hiervan heeft de PvdA-fractie besloten om duidelijke standpunten in te nemen.
Het gevolg van onze actie was bijvoorbeeld dat het collegevoorstel om 1,25 M€ te verdelen over alle huishoudens in Ooststellingwerf (ter bestrijding van energiearmoede) niet is doorgegaan. Deze regeling zou betekenen dat ieder gezin ongeveer 100€ zou hebben ontvangen. De PvdA is daar natuurlijk principieel tegen. Wij vinden dat je dit soort regelingen ten goede moet laten komen aan de armeren in onze samenleving. Dat gaat nu ook gebeuren.

In een volgende nieuwsbrief komen wij op het onderwerp dualisme terug.

Even een up- date vanuit de wethouderskamer.
Ik heb de kamer van Fimke geannexeerd in de hoop dat er wat van Fimke was blijven hangen. En gelukkig was en is dat zo! Fimke heeft heel veel op de rails gezet en ik hoef meestal alleen maar in te koppen. Maar het was wel even wennen. Eerst, in de vakantieperiode, was de agenda nog niet zo vol en ik heb toen ook wel eens tegen Fimke gezegd “hoezo druk?” Wacht maar zei Fimke dan en dat was ook zo. Ik kwam er al snel achter dat er in mijn portefeuille ook dingen zaten waar ik ook helemaal geen weet van had. PFo? GR? AB? DB? Noem alle afkortingen maar op. En dan ook nog alle onderwerpen die in een moordend tempo aan je voorbijkomen dat was wel wennen. En dan ook nog onthouden welke ambtenaar bij welk onderwerp hoort en hoe zijn of haar lijnen lopen, Dat heeft ook wel een paar dagen gekost. Vervolgens vertrekken er ook nog ambtenaren en komen er nieuwe voor terug.

(Ontmoeting in het trappenhuis. Tegen mij: Wie bent u eigenlijk? Dat zet je wel weer met beide voeten op de grond en in je eigen schoenen)
Het was en is natuurlijk wel even wennen als nieuwe wethouder en nieuwe fractie met alleen Bart die 4 jaar ervaring meebracht als raadslid. De onderlinge verhoudingen zijn goed en we maken grote stappen voorwaarts. En daar gaat het om voorwaarts voor de gemeenschap. We zitten wel in een moeilijke periode met grote maatschappelijke onrust. De polarisatie op veel onderwerpen helpt daar niet bij en ook de groep mensen die problemen heeft om financieel rond te komen groeit. Daar hebben we als college en raad een groot pakket met steunmaatregelen voor in werking gesteld die, waar nodig, voor verlichting moeten zorgen.
Eén van mijn portefeuilles is wonen. Daar gaat een groot deel van mijn tijd in zitten. De vraag is groot en de materie is weerbarstig. We kunnen nu wel huizen bouwen maar de aansluiting op het net kan wel twee jaar duren. Ik ben, samen met de gemeentelijke taskforce, in gesprek met de taskforce van het Ministerie om versnelling te krijgen waar dat mogelijk is. Bijkomend is dat wij met heel veel doelgroepen rekening moeten houden en dat leidt ook tot veel discussie. Maar we gaan ervoor. Ook gaan we voor versnelling van het isoleren van de woningen. De eerste gesprekken zijn daar reeds over gevoerd.
Ik wens u voor 2023 veel voorspoed en een goede gezondheid toe.

Jelke Nijboer

Dag 2022, welkom 2023
In 2022 is veel gebeurd. Er waren gemeenteraadsverkiezingen en we hielden gelukkig onze drie zetels. Bart Polpe, Jan Vledder en Sjonny de Jong bezetten een raadszetel en Inti Meijerhof en Olphert Smit zijn benoemd als commissielid. Helmich Wiegersma is beschikbaar als fractie-ondersteuner. We mochten weer een wethouder, Jelke Nijboer, leveren in het college. We namen afscheid van Ype Dijkstra als voorzitter en van Jan Vledder als secretaris. Marian Jager is de nieuwe voorzitter en Fimke Hijlkema de nieuwe secretaris. Vanaf november draait ook Reika Dijkstra mee als aankomend bestuurslid.

In 2023 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en voor het Wetterskip.
Op de lijst voor het Wetterskip staat onze Annelies Stolp op een hele mooie twee plaats en op de lijst voor PS staat Jan Vledder op de elfde plaats. Deze verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023.

Voorafgaand aan deze verkiezingen organiseert de PvdA Ooststellingwerf op donderdag 19 januari 2023 een avond over water met lijsttrekker Henk Mulder en met Date Jan de Vries, beleidsadviseur water bij de gemeente Smallingerland. Ook Edou Hamstra, lijsttrekker voor Provinciale Staten komt op 19 januari langs.

Voor nu wensen wij u fijne feestdagen en een gelukkig, gezond, sociaal en duurzaam
2023

Fimke Hijlkema

Fimke Hijlkema

Ik ben sinds 1987 lid van de Partij van de Arbeid omdat ik het erg belangrijk vind dat iedereen de kans krijgt zich naar beste kunnen te ontwikkelen. Helaas is het zo dat het verschil tussen arm en rijk en tussen gezond en ongezond steeds groter wordt. We moeten ons uiterste best doen om een

Meer over Fimke Hijlkema