Door op 9 november 2013

Ombudsteam van start

Hans Spekman start verkiezingscampagne PvdA-Ooststellingwerf

Betrokken, verbonden, hoopvol, strijdbaar en – hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken – kwetsbaar. Zo leerden ongeveer zestig belangstellenden de landelijke PvdA-voorzitter Hans Spekman op 30 oktober kennen in de bovenzaal van hotel De Zon in Oosterwolde. Spekman was die avond ´herfstgast´ bij de PvdA-afdeling Ooststellingwerf. Hij gaf de aftrap van de verkiezingscampagne van de sociaaldemocraten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Aan de hand van filmfragmenten interviewde Janou Sipsma de PvdA-voorman.

 

_FHO8981
_FHO8976

Er waren onder meer fragmenten te zien van de film Daens, gebaseerd op het boek Pieter Daens van Louis Paul Boon, over priester Adolf Daens en de sociale strijd in Aalst aan het eind van de negentiende eeuw en ook filmfragmenten over het leven van de socialistische voorvechtster Rosa Luxemburg en de schrijver Franz Kafka.

Natuur
Ien Dales kwam – op het doek – nog even langs en de Oostvaardersplassen werden in al hun woeste schoonheid getoond. Spekman: “De PvdA heeft de natuur veel te lang verwaarloosd.”

Emotioneel en zeer persoonlijk werd de avond tijdens een fragment van het BNN-televisieprogramma ´Over mijn lijk´. In dat programma worden vijf jonge mensen gevolgd die ongeneeslijk ziek zijn, maar toch alles uit het leven proberen te halen. Spekman heeft in zijn leven twee zussen verloren en, op relatief jonge leeftijd, zijn vader.

Ombudsteam
De avond was niet alleen bedoeld als begin van de verkiezingscampagne, ook installeerde Spekman het PvdA-ombudsteam in de gemeente Ooststellingwerf. Een groep vrijwilligers staat klaar om mensen te helpen met ‘kleine problemen’. Spekman: “Noem ze klein, maar het gaat hier wel om grote ergernissen: overlast, criminaliteit, juridisch getouwtrek, gebrekkige huisvesting en noem maar op, allemaal zaken die mensen dagelijks raken.”
_FHO8962
_FHO8966
_FHO8974
Aan het einde van de avond was op het grote scherm een afbeelding van een nijlpaard te zien, Spekmans lievelingsdier. Een nijlpaard….? Spekman: “Ja, dat is een dier dat met zijn staart zijn eigen uitwerpselen netjes over de aarde verspreidt en tegelijkertijd zichzelf schoonhoudt. Prachtig toch?”