Door op 14 april 2013

PvdA fractie brengt werkbezoek aan Groenrijk Hans Menken

De fractie van de Partij van de Arbeid gaat regelmatig op werkbezoek. Zo werden er in de afgelopen periode onder andere werkbezoeken gebracht aan OlmenEs, Riemsoord, Rikkingahof en het MFA in Oldeberkoop. Deze keer ging de fractie richting Groenrijk Hans Menken in Haule. Hier was voor gekozen omdat de ondernemer duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en samenwerkt met bijvoorbeeld Justitie, Talant en de Sociale Werkvoorziening voor wat betreft arbeidskrachten.

Menken2

Herman Spoelstra, Lien Dankbaar, Jelke Nijboer en Fimke Hijlkema stonden op een koude zaterdagochtend al vroeg klaar in Haule. Hans Menken startte 24 jaar geleden met de verkoop van tuinartikelen. Nu staat er een heel groot bedrijf wat niet alleen klanten trekt in de hele regio Assen-Roden-Drachten, maar tot in de kop van Noord-Holland toe. Vooral vanwege de hobbykassen en de terrasoverkappingen komen inwoners van het laatste gebied naar Haule.

 Personeel

Bij Groenrijk werken ongeveer 40 mensen, waaronder ook mensen met een ‘hindernis’ zoals de ondernemer het zegt. Het is voor zowel de betrokkene als het andere personeel heel waardevol om samen te werken. Betrokkenen krijgen contracten voor een jaar.

 Duurzaam

Groenrijk heeft energiebewust gebouwd. Alle kassen hebben dubbelglas en zijn goed geïsoleerd. Er is een hoog rendement kachel met rookgascondensor en er ligt in de hele kas vloerverwarming. Vijf jaar geleden is men op hout gaan stoken in plaats van op gas. Het hout voor de kachel wordt betrokken van bouwbedrijven en fabrieken. Het eventueel aanwezige metaal wordt uit het hout gehaald. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de planten. Afval wordt gesorteerd en folie wordt apart ingezameld. Klanten kunnen de lege plastic potjes weer inleveren zodat die kunnen worden gerecycled.  Planten worden gekweekt op de van Justitie overgenomen kwekerij in Veenhuizen en niet uit het buitenland gehaald. Dat scheelt heel wat auto- of vliegtuigkilometers.

 Schaalvergroting

Groenrijk Hans Menken heeft inmiddels ook een vestiging in Hommerts. Het bedrijf in Hommerts is net zo groot als dat in Haule. De schaalvergroting gaat steeds door, alleen is het wel zaak voor de klant ‘klein’ te blijven. In Haule kan de ondernemer niet verder groeien.

In Hommerts wordt ook gewerkt aan windenergie, bijvoorbeeld door zogenaamde wokkels op het dak te plaatsen.

 Stimuleringsprijs Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Groenrijk Hans Menken heeft de stimuleringsprijs MVO voor de tuinbranche in Nederland ontvangen. Hans Menken geeft nog aan dat de techniek sneller gaat dan de wetgeving. Het is zaak dat de overheid snel anticipeert op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Met deze les beëindigen wij deze nuttige ochtend.