Er staan diverse nieuwe namen op de kieslijst van de PvdA Ooststellingwerf. Jan Vledder en Mark Eijlander stellen zichzelf voor. Wethouder Fimke Hijlkema – al 35 jaar lid van de partij – stopt. Ze vertelt over haar nieuwe uitdaging. Oosterwolde We beginnen met Mark Eijlander, een geboren en getogen Amsterdammer, maar inmiddels alweer 25 jaar woonachtig in Ooststellingwerf. In Oosterwolde om precies te zijn. Werken doet hij in de zorg. ‘Ik werkte onder meer als leidinggevende in een zorgcentrum, op dit moment ben ik dagelijks onderweg als ambulancebroeder’, zegt Eijlander.
Harder
Wat hem opvalt is dat de samenleving harder wordt. ‘Niet alleen de agressiviteit tegen hulpverleners stijgt, ook anderen zijn snel op hun tenen getrapt’, zegt hij. We leven in een kwetsbare democratie, gaat hij verder. Hij voelde zich nooit geroepen om de politiek in te gaan, tot nu. ‘Ik vind het tijd worden, ik wil de politiek in om te helpen. Te helpen voorkomen dat instanties langs elkaar heen bewegen, helpen om mijn kennis over te brengen, want tijdens mijn werk zie ik waar het schuurt. Elke dag weer.’ Eijlander staat op de nummer vijf van de kieslijst, maar laat weten: ‘Als ik niet gekozen word, dan blijf ik zeker verbonden aan de partij. Wellicht is dan een commissie iets voor mij.’
Rusland en Oekraïne
Vledder, eveneens 25 jaar woonachtig in Oosterwolde, staat op de nummer drie van de lijst. De kans dat hij gekozen wordt voor de raad, is iets groter. Op dit moment zit de PvdA in Ooststellingwerf ook met drie zetels in de raad. ‘Ik had tot enkele jaren geleden een bedrijf dat landbouwmachines bouwde. Het bedrijf was gevestigd in Rusland en Oekraïne. Ik ben er als mede-eigenaar net op tijd uitgestapt als je nu kijkt wat er in de beide landen gebeurt. Het is verschrikkelijk.’ De Rusland-Oekraïne-specialist is thuis in financiën en hoopt daarmee zijn steentje bij te dragen in de fractie. ‘Ik ben het helemaal eens met de standpunten van Mark. We leven in een gepolariseerde samenleving.’ Er moet volgens beiden snel wat gebeuren vooral het positiviteitsniveau moet omhoog, vinden ze. Vledder sloot zich dertig jaar geleden bij de PvdA aan, maar voelt zich sinds een half jaar geroepen zich verkiesbaar te stellen.
Ondersteuning
Ondanks dat ze vertrekt uit de lokale politiek, blijft wethouder Fimke Hijlkema zeker lid van de partij. ‘Ik geef de partij en dus ook beide heren graag ondersteuning vanaf de achtergrond’, vertelt ze. Het lijkt haar geen goed idee om nu in de raad te gaan zitten en zich vervolgens te bemoeien met zaken die zij in de steigers zette de afgelopen vier jaar.
‘Er zit behoorlijk wat aan te komen, allemaal zaken met een lange voorbereidingstijd, maar dat komt pas aan het rollen zodra ik gestopt ben als wethouder.’ Wel staat Hijlkema nog op de kieslijst. ‘Op nummer dertien’, zegt ze. Ze verzekert: ‘Ook als ik met voorkeursstemmen gekozen word, ga ik niet in de raad zitten.’ Daarmee is het tijd voor een nieuwe generatie.
Spaans leren
Maar wat gaat Hijlkema wel doen naast op de achtergrond blijven bij de PvdA? ‘Ik blijf mij inzetten voor de stichting Anita foar Fryslân en ik hoop Spaans te leren.’ Dat laatste heeft alles te maken met een gastdochter, die een jaar bij de familie Hijlkema in woonde. Ze rondde destijds het Vwo af. Momenteel woont ze weer in Argentinië. ‘Wij hopen haar op te zoeken, maar zouden ook graag met haar familie willen kunnen communiceren.’ Een doel, waar Hijlkema na de verkiezingen alle tijd voor heeft. Op de vraag welke partij in Ooststellingwerf gaat winnen, is ze terughoudend, maar eerlijk: ‘Ik weet het niet.’
Henk Vondeling