Lid Algemeen Bestuur Wetterskip Fryslân

Annelies Stolp

Annelies Stolp

Over Annelies Stolp

Even voorstellen. Mijn naam is Annelies Stolp. Ik ben vele jaren actief geweest in de PvdA afdeling Ooststellingwerf. Als bestuurslid, afdelingsvoorzitter, commissielid en campagnecoördinator. Ik ben ecoloog/milieukundige en in die hoedanigheid heb ik lang voor Rijkswaterstaat gewerkt aan water en infrastructuurprojecten door het hele land. Zo heb ik veel kennis opgedaan over waterbeheer en waterbeleid.

Om die reden heb ik mij  in 2014 aangemeld als kandidaat voor het waterschapsbestuur. Ik stond toen op 3 op de lijst, maar helaas kregen we maar 2 zetels. Ik wilde wel gaan meedraaiden in de fractie als commissielid, maar helaas bepaalde het toenmalige bestuur van Wetterskip Fryslân dat alleen eenmansfracties een commissielid mochten aanstellen. De verkiezingen van 2018 liepen beter af. Na een intensieve verkiezingscampagne behaalden we 3 zetels! Ook dit keer stond ik op nr 3 van de lijst en was ik dus verkozen tot lid van het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân.

Het politieke vak was wel nieuw voor me. Van dossier-vreter naar het politieke handwerk, daar moest ik in groeien. Maar ik heb mijn draai daar uiteindelijk wel in gevonden. Ik zat de afgelopen 4 jaar in een fractie met Henni van Asten en Henk Mulder; twee ervaren politici. Van hen heb ik veel geleerd! In de afgelopen jaren zaten we in de oppositie met een centrumrechtse coalitie die de gelederen hard gesloten hield. Zodoende eindigden de stemmingen heel vaak in 13 (coalitie)-12 (oppositie). Er was geen doorkomen aan. Dat leverde veel frustratie op.
We hebben in deze periode hard gevochten voor het in stand houden van de kwijtschelding van waterschapslasten voor de minima. Helaas vond de coalitie dat het voor de minima opvoedkundig belangrijk is dat zich realiseren  dat waterbeheer geld kost en zo werd deze regeling deels afgeschaft: minima kregen geen 100% kwijtschelding meer, maar 90% kwijtschelding. Onze fractie vond dit ridicuul. Waarschijnlijk heeft het innen van waterschapsbelasting bij de minima uiteindelijk meer gekost dan het heeft opgeleverd….. Vervolgens bleek dat Wetterskip Fryslân dat zelfde jaar een groot financieel overschot te hebben. Na veel politieke druk werd de kwijtscheldingsregeling uiteindleijk toch weer op 100% gebracht.

Inmiddels hebben we weer verkiezingen achter de rug. Dit keer stond ik na lijsttrekker Henk Mulder op nummer 2 op de lijst. Het was een spannende periode, omdat er een nieuwe partij in de race was: de BBB. Voor alle provincies en waterschappen was het natuurlijk heel spannend hoe dat zou aflopen. De uitslag weten we inmiddels.
Binnen Wetterskip Fryslân zijn de coalitieonderhandelingen voor onze partij goed uitgepakt. Wij waren vanaf het eerste begin in beeld als coalitiepartij en daar hebben we ons vol voor ingezet. De onderhandelingen verliepen in heel goede sfeer en dankzij formateur Klaas van Weperen uit Oosterwolde is er een brede coalitie gesmeed van maar liefst 20 van de 25 zetels: BBB (7) Water Natuurlijk+ geborgde zetels Natuur (6); PvdA (2) Geborgd Landbouw (2); VVD )1) en FNP (2). Als PvdA fractie zijn wij zeer tevreden met het coalitieakkoord, waarin wij ons verkiezingsprogramma goed kunnen terugvinden. Wij hebben ons hard gemaakt voor het financieren van de schrijnende funderingsschade door ontwatering in veenweidegebieden, voor hard werken aan het verbeteren van waterkwaliteit, en voor meer aandacht voor waterkwesties in ruimtelijke ordening. Namens het blok WN+geborgd Natuur+PvdA zijn er 2 Dagelijks Bestuurders aangesteld: Monique Plantinga (WN) en Remco van Maurik (PvdA). Daarnaast zijn er 2 Dagelijks Bestuurders aangesteld namens BBB: Cees Pieter van Burgsteden en Gerben de Boer en 1 Dagelijks Bestuurder namens geborgd landbouw: Frank Jorna.

Veel mensen weten weinig van het werk van waterschappen. Door klimaatverandering zijn tegenwoordig echter zóveel problemen in het waterbeheer, dat dit werk langzaam bekender wordt.