BURGERBERAAD: meer invloed van ‘gewone’ burgers bij belangrijke politieke besluiten

7 oktober 2021

Hoe dat kan, werd 21 september 2021 duidelijk in een door de PvdA Ooststellingwerf georganiseerde thema avond over burgerparticipatie in het Biosintrum te Oosterwolde. De bezoekers kregen uitleg over hoe een BURGERBERAAD kan zorgen dat een breed gedragen politiek besluit genomen kan worden over belangrijk kwesties, zónder politiek gekonkel, achterkamertjes, gelobby en machtsspelletjes. En dat een burgerberaad niet alleen garant staat voor meer invloed van burgers, maar ook voor betere besluiten!

Zelf oplossingen bedenken
Het klink haast te mooi om waar te zijn…. Maar dat het kán en ook al vele keren in de praktijk bewezen is, dat werd tijdens deze themabijeenkomst duidelijk door twee inspirerende presentaties en een oefensessie. Eerst vertelde Hans Westrik onder andere over de stadsuitbreiding in zijn woonplaats Schagen. Maar liefst 700 van de 750 bewoners van het aangrenzende stadsdeel waren het niet eens met voorgenomen plannen voor een nieuw naastgelegen stadsdeel. Westrik wist de politiek te overtuigen dat het beter was om oplossingen met en door de bewoners zelf te ontwikkelen, in plaats van hen voorgekookte plannen voor te schotelen. Op de website www.mijnburgerberaad.nl deelt Hans ervaringen zoals die ook elders werden opgedaan als opmaat naar lokale Burgerberaden.

Brug slaan
Daarna gaf Harm van Dijk, grondlegger van Burgerberaad G1000.nu een presentatie. G1000.nu is een burgerinitiatief, dat een brug wil slaan tussen de wereld van de burgers en de wereld van de overheid en organisaties. Het is een verrijking van de democratie op basis van dialoog en co-creatie. Stuk voor stuk leveren deze burgerberaden breed gedragen oplossingen op die zo goed als geen weerstand opleveren! De hele themabijeenkomst is terug te zien via de link Burgerberaad Pvda – YouTube. Het was een geslaagde en inspirerende avond over hoe het ook anders kan in de politiek dan die eindeloze machtsspelletjes waar de burger méér dan genoeg van heeft!

Hieronder staan enkele voorbeelden genoemd van geslaagde burgerberaden. Op de website https://g1000.nu/projecten/ staan nog veel meer voorbeelden vermeld.

VOORBEELD: de herinrichting van het stadshart van Heerenveen Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van het centrum?’ Die vraag stelden vierhonderd inwoners van Heerenveen elkaar tijdens de Burgertop in februari. Nog geen vier maanden later hebben 118 inwoners hier een Burgerbesluit over genomen. 47 voorstellen voor een toekomstbestendig centrum zijn op zaterdag 25 mei aangenomen door de Burgerraad.

VOORBEELD: de weg naar een energie neutrale gemeente Steenwijkerland Op zaterdag 18 november 2017 vond in de gemeente Steenwijkerland een G1000Burgertop plaats over de vraag: “Hoe worden we energieneutraal?” 255 deelnemers zijn ingegaan op de uitnodiging die was gestuurd naar 7000 burgers op basis van loting. De Burgertop vormde het startpunt van een proces richting een Burgerbesluit dat in april 2018 is genomen. Na de burgertop zijn de deelnemers tijdens het Burgerforum in werkplaatsen aan de slag gegaan met de ideeën uit de Burgertop.