Dagboek van een nieuw commissielid: OWO-samenwerking

Door Jan Vledder op 19 februari 2021

De PvdA heeft mij gevraagd om jullie zo nu en dan een verhaal te vertellen over wat je meemaakt als nieuw (nog te installeren) commissielid voor de PvdA-Ooststellingwerf. Twee weken geleden maakte ik mijn eerste (digitale) raadsvergadering mee.

Ik wil direct zeggen dat de gemeente dat prima heeft georganiseerd. Je kunt heel goed meekijken en de te behandelen stukken staan zeer duidelijk op de site. Een compliment dus. Wat mij opviel is dat er veel onderwerpen waren, waaronder een aantal “hamerstukken”. Daarover is iedereen het dus eens. Er hoeft niet over gediscussieerd te worden. De raad neemt het onderwerp als voorgesteld over. Maar er is over een aantal ander voorstellen natuurlijk wel discussie. Die gaat vanwege het digitale karakter van de vergadering langzaaaaam… Daar kan iedereen natuurlijk verder niet veel aan doen. Maar korte verhalen houden is dan wel belangrijk.

Het onderwerp: de OWO-samenwerking (samenwerking tussen de gemeentes Opsterland, West- en Ooststellingwerf) viel mij het meeste op. Dit is een belangrijk en interessant onderwerp. Het samenwerken tussen deze gemeentes is erg succesvol en door die samenwerking besparen we veel geld. Meer dan €700.000 per jaar structureel. Prima dus. De kwaliteit van het geleverde werk is ook goed. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Maar waar ging de uiteindelijke discussie dan eigenlijk om? Om het volgende: “Een geactualiseerde visie op de OWO-samenwerking en tegelijkertijd ook een afbakening: waar gaan de drie gemeenten op samenwerken zonder de eigen identiteit te verliezen.” Dus er is een visie gemaakt over hoe we verder moeten met deze samenwerking. Dat is mooi. Er is een fraai 16 pagina’s lang document (het lijkt wel een reclamefolder) aangeleverd dat netjes aangeeft wat de samenwerking nu al doet en kan doen in de toekomst. En daar moet de raad natuurlijk wat van vinden.

Maar er is wat bijzonders. Er ligt een motie. Een motie van de VVD en het CDA (iBabs Online OWO M110). Dat is op zichzelf al vreemd want het CDA zit in de coalitie en de VVD niet. En dit is voor de coalitie een gevoelig onderwerp. Want: voor Ooststellingwerfs Belang (OB) is dit denk ik een gevoelig punt. Zij willen (denk ik nogmaals) alles liefst lokaal houden. Dus is er bij de coalitievorming besloten dat in deze coalitie hier niet of zo weinig mogelijk over wordt gesproken. Tja, het CDA doet dat nu wel en gaat vreemd met de VVD. Opmerkelijk! Dat wil niet zeggen dat wij hierover geen mening hebben. In ons verkiezingsprogramma is te lezen dat het een constant punt van aandacht is. Immers, die situatie wijzigt constant en kan ook door derden gewijzigd worden.

U heeft inmiddels in de NOS kunnen lezen hoe dit is afgelopen. De NOS schrijft: “Angst voor een fusie beheerst OWO-debat in Ooststellingwerf”. Ik snap dat woord fusie trouwens niet omdat het woord fusie in de bijbehorende documenten 0 (nul) keer voorkomt. Het gaat om samenwerken (dat woord staat maar liefst 38 keer in de motie en de visie). Sommige mensen kunnen kennelijk slecht lezen. Overigens vond ik dat vooral de heer Zwart van het CDA heel goed duidelijk maakte wat hier speelt namelijk dat “De OWO-visie geen ambitie stelt voor de lange termijn. Er mist een stip op de horizon”. Indien we als raad nu nietsdoen, dan laten we de verdere ontwikkeling (de stip op de horizon) van de samenwerking over aan de ambtenaren. Dat kan natuurlijk niet. Daarom is in Weststellingwerf al ingestemd met een soortgelijke motie. En ze hebben daar gelijk. We moeten vanuit de raad deze zaak zelf aansturen. Zelf de vinger aan de pols. Dat wil OB toch ook? Er wordt door OB wel veel gesproken, maar toch om de hete brij heen gedraaid. Heel vreemd! Enfin, de stemmen staakten (10 10) zodat er in een volgende raadsvergadering een beslissing moet worden genomen. Misschien toch goed dat de coalitiegenoten even bij elkaar gaan zitten.

Jan Vledder.

Jan Vledder

Jan Vledder

Wie ben ik eigenlijk? Geboren 16-10-1957 in Grou (als oudste van een gezin van 4 kinderen) met als moeder Janny van der Knoop en vader Geert Vledder. Veel Roder en Fries-er kan het eigenlijk niet… En wij (mijn vrouw Jantina en kinderen Albertine en Janny) wonen al sinds 1996 in Oosterwolde. Ik ben dus een

Meer over Jan Vledder