Filosoferen over zorg met een betonschaar…?

18 juli 2021

Het was in het fraaie Biosintrum in Oosterwolde. Een omgeving die uitnodigt tot nadenken en creativiteit. Een kleine groep mensen, vooral deskundigen op het gebied van het wonen, het bouwen, de zorg en hoe je dat moet organiseren. Ze waren op initiatief van de Partij van de Arbeid in Ooststellingwerf bijeen om na te denken en te praten over de vraag hoe je mensen van alle leeftijdscategorieën een mooi plekje in Ooststellingwerf kunt geven en laten behouden.

Vestigen in Ooststellingwerf
In Ooststellingwerf is één op de vier inwoners 65 jaar of ouder. In Nederland als geheel zijn dat één op de vijf. Een grote groep dus. Ouderen wonen meestal met heel erg veel genoegen in onze Stellingwerfse gemeente. Dat is ook erg begrijpelijk. Het landschap, de natuur, het ontbreken van Randstadkenmerken, de cultuur, de taal en natuurlijk arbeid; het waren en zijn allemaal redenen voor mensen om zich in van onze Ooststellingwerver dorpen te vestigen. Praat maar eens met ouderen en je zult heel erg vaak horen dat de mensen het nog steeds reuze naar de zin hebben!

Andere woonvormen
De Partij van de Arbeid stelde zich de vraag of wij, onze gemeente en gemeenschap, onze ouderen ook voldoende adequaat kunnen faciliteren als ze nóg wat ouder worden. Het beroep op medische- of andere vormen van zorg zal dan ongetwijfeld toenemen. Het verlangen om wat meer aangepast aan de persoonlijke omstandigheden te gaan wonen zal ook ongetwijfeld toenemen. Soms is het noodzakelijk gebruik te kunnen maken van verpleeghuisfaciliteiten. Heel vaak ook zullen mensen de behoefte hebben om wat kleiner te gaan wonen.

Onzichtbare ketting
Al filosoferend kwam de kleine groep in het Biosintrum, tot de slotsom dat er gelukkig al heel veel gebeurt. Tezelfdertijd zien wij dat het in onze gemeente, alle denkbare ruimtelijke ordenings-, volkshuisvestings- en contingenterings plannen (en goede wil) ten spijt, niet gemakkelijk is in te spelen op de actuele behoefte. Het lijkt alsof er een onzichtbare ketting is die verhindert dat initiatieven kansrijk worden. En dat in een gemeente waarin feitelijk alle betrokkenen van zéér goede wil zijn. Het wachten is op één of meerdere betrokkenen met zo’n grote betonschaar die die onzichtbare ketting ondubbelzinnig doorknipt!

Ype Dijkstra
Juni 2021