Is een vierde wethouder genoeg om de onderlinge verhoudingen in de kibbelende en versplinterde gemeenteraad te verbeteren? Bij de PvdA Ooststellingwerf denken wij van niet. Volgens ons is er meer nodig. Er moet gewerkt worden aan de onderlinge verhoudingen tussen raadsleden. Bovendien staat het functioneren van de huidige wethouders niet ter discussie.
Wij onderschrijven dan ook het advies van Hayo Apotheker, zoals hij in zijn rapport heeft verwoord, dat, naast het aanstellen van een 4e wethouder, de gemeenteraad óók kritisch naar zijn eigen functioneren moet kijken. Zoals adviseur Hayo Apotheker het verwoordde: dat zou de samenleving van zijn gemeentebestuur moeten kunnen verwachten.
Volgens het advies van Hayo Apotheker moet de nieuwe 4e wethouder niet worden aangesteld namens de oppositie, maar moet er een breed gedragen zwaargewicht worden gezocht die als verbinder kan optreden. Daar zijn wij –fractie, wethouder en bestuur van de PvdA Ooststellingwerf–het van harte mee eens. Want de huidige gemeenteraad is met maar liefst 11 kleine fracties compleet versplinterd en tal van onderlinge verhoudingen tussen raadsleden staan onder spanning. Wij zijn ook van mening dat niet alleen een 4e wethouder, maar ook onze burgemeester hierin een positieve rol kan spelen.
Als er iets is wat onze twee raadsleden Jelke Nijboer en Bart Polpe kenmerkt, dan is het wel dat zij staan voor en voortdurend werken aan goede verhoudingen en samenwerking. Daar kunnen we trots op zijn!
—
Voorgeschiedenis. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwam de PvdA weer in het college van Ooststellingwerf. Fimke Hijlkema werd onze wethouder. De coalitie had 13 van de 21 zetels: OB (7), PvdA (3) en CDA (3). Nu, ruim twee jaar later, heeft de coalitie nog maar 8 van de 21 zetels, omdat er inmiddels 5 raadsleden zich hebben afgesplitst. De PvdA verloor 1 van haar 3 zetels en OB verloor 4 van de 7 zetels.