Terugblik op bijeenkomst met Habtamu de Hoop en Woningcorporatie Actium

Door Marian Jager op 11 december 2022
“De Lelylijn kan een bijdrage leveren aan brede welvaart in de noordelijke regio”
Dat was de conclusie van Habtamu de Hoop, tweede kamerlid voor de PvdA en Wouter Bloemberg en Rob Hoogeveen van woningcorporatie Actium op de PvdA bijeenkomst rond het thema Lelylijn.
Het is een middel om verdere verschraling van voorzieningen op het platteland tegen te gaan, en gekwalificeerde mensen in het noorden vast te houden. Dat betekent wel dat ook andere vervoersvormen goed moeten worden aangeschakeld.
Het is belangrijk dat woningbouw die daarbij hoort naar aard en schaal passend moet zijn bij het karakter van het landschap. Er zal nog wel enige tijd overheen gaan voordat de plannen echt concreet worden, maar het Rijk heeft in ieder geval al 3 miljard gereserveerd. Andere middelen zullen uit de regio en Europa moeten komen.
“Meer woningen en verduurzaming van bestaande woningen zal topprioriteit moeten hebben in de komende jaren.”
Wat kunnen Rijk, woningcorporaties en gemeente hieraan bijdragen?
Actium heeft in Oosterwolde al laten zien voortvarend met deze problematiek om te gaan met het project Haerenkwartier in Oosterwolde, waar energie neutrale en gasloze huurwoningen zijn gebouwd. De opgave is echter enorm, en los van het geld zijn ook gebrek aan grondstoffen en mankracht een probleem.
Daarnaast is het ook in een wijk problematisch als er koopwoningen tussen de huurwoningen staan, waarvan de eigenaar de verduurzaming niet kan betalen.
Habtamu de Hoop gaf aan dat het Rijk extra 500 miljoen in de begroting heeft vrijgemaakt.
De gemeente heeft inzicht in de wijken waar energiearmoede speelt en zal na de tijdelijke compensatiemaatregelen voor de komende 2 jaren samen met de andere partners structurele maatregelen moeten treffen om de mensen na 2024 niet letterlijk in de kou te laten staan. Raadslid Jan Vledder gaf aan dat er momenteel wordt gewerkt aan een energieloket waar burgers ondersteuning kunnen vinden in het verduurzamen van hun huis.
Het was een geanimeerde en informatieve, door fractie en bestuur georganiseerde, avond. Het is duidelijk dat er op alle fronten werk aan de winkel is om mensen met een smalle beurs in onze gemeente met concrete maatregelen deze tijd door te helpen.
Statistieken en advertenties bekijken
Bericht promoten
<img class=”x16dsc37″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
<img class=”x16dsc37″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
5
1 keer gedeeld
Leuk

 

Opmerking plaatsen
Delen
Marian Jager

Marian Jager

De komende jaren zullen voor veel van onze inwoners onzeker zijn. Een hoge energierekening, steeds minder zorgondersteuning, geen passende woning, en een grote verandering op ons platteland, waar boeren moeten omschakelen naar duurzame landbouw. Veel wordt landelijk beslist, maar ook hier in onze gemeente kunnen we proberen de scherpe kantjes er zoveel mogelijk van af

Meer over Marian Jager