11 juni 2023

Thema-avond over ‘Knarrenhof’

Wij nodigen u van harte uit voor een informatie-/themabijeenkomst over ‘Knarrenhof’ op vrijdag 6 oktober 2023, aanvang 19.30 uur in ‘Oons dörpshuus’, Weidedijk 2, 8425 SV Langedijke.

Wat is ‘Knarrenhof’?
Deze informatie komt van Stichting Knarrenhof: Knarrenhof® is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden. Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Knarrenhof® is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is immers geen woongroep. Wel is het een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert.
Knarrenhof is voor mensen vanaf 45 jaar en ouder waarbij ook altijd ruimte is voor maximaal twee bewoners onder deze leeftijd. Deze spreiding van leeftijden draagt bij aan de diversiteit en dynamiek in een Hof. Dit is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen. Onze Meergeneratiehofjes zijn bedoeld voor mensen van 19 tot 109 jaar. Zo kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen & senioren onder elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent. Hier helpt men aardige buren waar nodig. Niet met zorg, maar met aandacht.

Waarom wil de PvdA Ooststellingwerf hier meer over weten en de informatie delen met anderen? Ouderen worden geacht langer zelfstandig te wonen. Ging men eerder naar een verzorgingstehuis, dat kan nu niet meer. Familie en vrienden dichtbij om te helpen is niet vanzelfsprekend meer, terwijl er toch soms net een beetje hulp nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. In een dergelijk hofje woon je zelfstandig en toch met elkaar. Een vangnet is dichtbij. Het principe ‘Knarrenhof ‘is ooit ontstaan voor ouderen, maar kent ondertussen vele varianten. Soms gaat het alleen om koopwoningen voor ouderen, soms om een hof van huur- en koopwoningen en soms wonen ook oud en jong door elkaar.

Programma

19.30 uur  Opening door Marian Jager, voorzitter PvdA Ooststellingwerf

19.35 uur   Inleiding door Peter Prak, oprichter stichting Knarrenhof

20.00 uur  Inleiding door Cees Hesse, initiatiefnemer van De Borgstee in Vledder

20.15 uur   Inleiding door Nardus Huiskes van stichting Koningshof te Beetsterzwaag

20.30 uur  Inleiding door Sietze Hoekstra van het Feansterhof in Surhuisterveen

20.45 uur  Pauze

21.00 uur  Vragen en discussie

21.25 uur  Reactie van de fractie op de inleidingen en conclusies

21.30 uur Sluiting door Marian Jager

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdagavond 6 oktober 2023, aanvang 19.30 uur in ‘Oons Dörpshuus’, De Weidedijk 2, 8425 SV Langedijke (inloop vanaf 19.15 uur).

Wij zien u graag op 6 oktober en neem gerust uw buren, vrienden en familie mee.