Verslag themabijeenkomst: Vóór 2050 van het aardgas af; maar hoe?

Door Jan Vledder op 31 januari 2022

Dat is geen ver-van-mijn-bed-show, want er moeten nú al belangrijke keuzes gemaakt worden! Om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen organiseerde de PvdA Ooststellingwerf afgelopen donderdag 27 januari een openbare informatieavond in het Biosintrum.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af, dus ook in Ooststellingwerf. Maar wat betekent dat concreet? Hoe gaat deze mega klus aangepakt worden? En wie gaat wat betalen? Daarvoor moet allereerst duidelijk worden welke alternatieve energiebronnen bruikbaar en betaalbaar zijn in onze gemeente.

Isoleren van woningen is een belangrijke eerste stap, maar dan? Zonne-energie alléén is simpelweg niet genoeg en heeft bovendien veel te grote schommelingen. Mega-windmolens willen we in onze mooie omgeving niet. En voor aquathermie (wat nog maar in de kinderschoenen staat) hebben we hier te weinig oppervlaktewater.

Groen gas
Dat groen gas een veelbelovende alternatieve energiebron kan zijn voor Ooststellingwerf werd toegelicht door twee specialisten op dit gebied, Timo Veen (projectleider warmtetransitie bij diverse gemeentes) en de uit Ooststellingwerf afkomstige Jesse Buiteveld (projectontwikkelaar groen gas bij Host Bio-Energie). Aansluitend legde wethouder Fimke Hijlkema uit hoe de gemeente invulling geeft aan haar regierol in de warmte transitie.

Wil je meer weten over hoe de gemeente Ooststellingwerf van het gas af kan? De bijeenkomst kan terug gekeken worden op “Thema-avond Duurzaamheid en Warmte Transitie” PvdA – YouTube. 

 

 

Jan Vledder

Jan Vledder

Wie ben ik eigenlijk? Geboren 16-10-1957 in Grou (als oudste van een gezin van 4 kinderen) met als moeder Janny van der Knoop en vader Geert Vledder. Veel Roder en Fries-er kan het eigenlijk niet… En wij (mijn vrouw Jantina en kinderen Albertine en Janny) wonen al sinds 1996 in Oosterwolde. Ik ben dus een

Meer over Jan Vledder