Column van Annelies Stolp over het Wetterskip

Door Annelies Stolp op 10 maart 2023

COLUMN: Waterschapswerk is belangrijk!

Annelies Stolp #2 Lijst PvdA Wetterskip Fryslân

Wetterskip Fryslân zorgt voor veilige dijken en voor schoon en voldoende water. Dat wordt steeds moeilijker! Door klimaatverandering stijgt het zeewater. Extreme regenval zorgt
voor wateroverlast. Hittegolven veroorzaken verdroging van natuur en landbouwgebieden. En dat wordt in de toekomst alleen maar erger.

Water staat ons aan de lippen, het moet anders

De komende jaren moeten belangrijke keuzes gemaakt worden! Er moet meer ruimte komen voor waterbergingen in natte tijden, waardoor we water vasthouden voor droge tijden. En het water moet schoner! Nederland is in Europa het slechtste jongetje van de klas. Zelfs in het diepe grondwater zitten steeds meer vervuilende stoffen. Een betere waterkwaliteit is niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor onszelf en toekomstige generaties! Maar het aller belangrijkst: het watersysteem van Fryslân als geheel is niet toekomstbestendig.

Kunstmatig ontwateren diepe veenweidepolders heeft veel negatieve effecten

Het lage midden van Fryslân is een soort badkuip die ver onder zeeniveau ligt. Deze veenweide polders worden permanent ontwaterd voor de landbouw. De boeren willen immers het land kunnen bewerken met zware machines. Gevolg: het veen klinkt in en de bodem daalt steeds verder. Dat veroorzaakt funderingsschade aan huizen. Weidevogels zijn grotendeels verdwenen. En: verdroogd veen geeft enorm hoge uitstoot van broeikasgassen.

Kostbaar grondwater van spa-blauw kwaliteit verdwijnt in de Waddenzee

Maar er zijn méér negatieve effecten. Het ontwateren van diepe veenpolders in midden Friesland zuigt grondwater aan uit de omliggende, hoger gelegen delen van Friesland. Daardoor verdrogen de zandgronden in Zuidoost Friesland en verzilten de akkers op de noordelijke kleigronden. Brandschoon grondwater van spa-blauw kwaliteit komt in het lage midden van Friesland aan de oppervlakte en daar wordt het juist weer weggepompt. En zo verdwijnt ons kostbare grondwater uiteindelijk in de Waddenzee!

Niet alles kan meer overal, het moet duurzamer

Waterpeilen in veenweidegebieden moeten omhoog, om het watersysteem van Fryslân toekomstbestendig te maken. Om bodemdaling te stoppen, om verzilting en verdroging tegen te gaan en om weidevogels terug te krijgen. Intensieve melkveehouderij in de aller diepste polders moeten kan op termijn niet meer. Ook omdat waterbeheer anders onbetaalbaar wordt.

Help ons met mogelijk maken van noodzakelijke veranderingen!

Stem ook voor Wetterskip Fryslân op de Partij van de Arbeid. #Better yn wetter!

Annelies Stolp

Annelies Stolp

Even voorstellen. Mijn naam is Annelies Stolp. Ik ben vele jaren actief geweest in de PvdA afdeling Ooststellingwerf. Als bestuurslid, afdelingsvoorzitter, commissielid en campagnecoördinator. Ik ben ecoloog/milieukundige en in die hoedanigheid heb ik lang voor Rijkswaterstaat gewerkt aan water en infrastructuurprojecten door het hele land. Zo heb ik veel kennis opgedaan over waterbeheer en waterbeleid.

Meer over Annelies Stolp